Çıkış / Exit

İşleminiz Yapılıyor.
 
 
 
 
 
 
 
 
English

İzmir Büyükşehir Belediyesi, ‘Mevcut Yapı Stoku Envanterinin Oluşturulması Projesi’ kapsamında Dokuz Eylül Üniversitesi ve İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ile protokol imzaladı. Başkan Aziz Kocaoğlu, 10 ay içinde tamamlanacak olan projeyle, pilot bölge olarak seçilen Balçova ve Seferihisar’da toplam 9 bin 500 adet yapı deprem riski açısından mercek altına alınacağını, daha sonra projenin tüm İzmir’e yayılacağını söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2010-2017 Stratejik Planı doğrultusunda ‘Mevcut Yapı Stoku Envanterinin Oluşturulması’ projesi kapsamında, Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ve İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ile birlikte “Balçova ve Seferihisar ilçelerinde Yapı Stoku Envanterinin Oluşturulması ve Yapı Güvenliğinin Deprem Riski Açısından Değerlendirilmesi Ortak Hizmet Projesi Protokolü”nü imzaladı. Büyükşehir Belediyesi Çetin Emeç Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen imza törenine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ercüment Yalçın, İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ayhan Emekli, TMMOB Dönem Sözcüsü Ferdan Çiftçi, akademisyenler ve meslek odalarının temsilcileri katıldı.

Balçova ve Seferihisar ilçelerinde Yapı Stoku Envanterinin Oluşturulması ve Yapı Güvenliğinin Deprem Riske Açısından Değerlendirilmesi Ortak Hizmet Projesi, protokolün imzalanmasının ardından 10 ay içinde tamamlanacak. Söz konusu protokolle, olası bir deprem sırasında binaların hasar görme riskleri belirlenecek ve elde edilecek sonuçların her iki ilçe bazında bölgesel olarak raporlanması sağlanacak.

“İzmir’i en yaşanılacak kent yapmak istiyoruz”
İmza töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Büyükşehir Belediyesi tarafından 1999 yılında hazırlanan Radius Projesi’nden bu yana İzmir’de deprem ve afet öncesi ve sonrasına ilişkin yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Kent dönüşümü çerçevesinde yapılanları özetleyen Başkan Kocaoğlu, “1/25.000’lik Nazım İmar Planı çerçevesinde, sosyal donatı alanları ayrılmış planlı bir kent için çalışıyoruz. İzmir kentinin diğer çevre yatırımlarıyla birlikte yaşanılacak kentler sıralamasında en üste çıkarmak istiyoruz” dedi. Dünya Sağlık Örgütü’nün İzmir’i Türkiye’de havası en temiz kent olarak belirlediğini hatırlatan Başkan Kocaoğlu, “Bu yeterli değil. Havası, toprağı, suyu ve yeşili ve planlamasıyla dünyanın en sağlıklı kentlerinden biri olmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Söz konusu protokol üzerinde uzun zamandır çalıştıklarına değinen Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, “Protokol imza törenimiz, Van depremlerinden sonraya denk geldi. Bu da hepimizin konuya hassasiyetini arttırdı. Pilot olarak belirlenen iki bölgeden sonra hızlı bir şekilde diğer ilçelere de projeyi yaygınlaştıracağız” dedi.

Protokole imza koyan Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ercüment Yalçın, Van depremlerinden sonra projenin öneminin ortaya çıktığını ifade etti. Yalçın, “Böyle bir önemli projede yer almaktan mutluyum” diye konuştu.

İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ayhan Emekli ise, yakın süreçte yaşanan depremlerin söz konusu projeye kaçınılmaz bir önem kazandırdığını söyledi. Emekli, “İzmir olarak bir ilki gerçekleştiriyoruz. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na teşekkür ederim” dedi.

Proje neyi hedefliyor?
Protokol kapsamında, ilk etapta pilot bölge olarak belirlenen Balçova ilçesinde bulunan yaklaşık 6 bin 500 adet yapı ile Seferihisar’ın merkezinde yer alan yaklaşık 3 bin adet yapının envanterinin oluşturulması ve bu yapıların güvenliğinin deprem riski açısından hızlı bir şekilde değerlendirilmesi sağlanacak. Protokolle, her yapının ilgili belediyesinden temin edilecek dosyası ve mahalinden yapılacak inceleme sonucunda elde edilecek veriler doğrultusunda bina kimlik bilgilerinin oluşturulması amaçlanıyor.

Projeden elde edilecek sonuçlar, aynı zamanda İmar Bilgi Sistemi’nin oluşturulması ve afet zarar azaltma çalışmalarında da bilgi altyapısı olarak kullanılacak. Böylece afet planlama ve yönetiminin daha etkin yapılabilmesi için güncellenebilir ve güvenilir bir veri tabanı oluşturulacak. Proje sonuçlarından yararlanarak, afet öncesi hazırlık yapmak, kentin sürdürülebilir gelişimi için öncelikleri belirlemek mümkün olacak.

Proje sonucunda incelenen bölgeler için sismik risk haritaları ortaya çıkarılacak. İncelenecek yaklaşık 10 bin adet binanın sonuçlarına dayanarak İzmir kenti için mevcut yapı stoku hakkında güvenilir değerlendirmeler yapılabilecek.

Neler yapılacak?

İzmir Büyükşehir Belediyesi adına İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı tarafından yürütülecek proje çerçevesinde, ilk önce mevut yapıların envanter bilgileri oluşturulacak. Yapı stokunun deprem açısından riskinin belirlenmesi için kullanılacak değerlendirme yöntemi ile binalara ait parametrelerin elde edilmesine yönelik (yığma ve betonarme binalar için ayrı ayrı) veri toplama hazırlanacak.
Binaların, envanter bilgilerinin ve yapısal özelliklerinin derlenmesine yönelik bilgi toplamada görev alacak inşaat mühendislerine eğitim verilecek. Bu eğitim, deprem gibi doğal afetler öncesi ve sonrasında hasar görebilirlik konusunda ‘uzman görüşü’ oluşturabilecek teknik elemanlar yetişmesine de katkı sağlayacak.
Bina hasar indeksi puanları hesaplanacak ve güvenlik seviyeleri göreceli olarak belirlenecek.
Projenin gerek yönetimi, gerekse uygulaması İmar Bilgi Sistemi’nin oluşturulmasına temel hazırlayacak. Veri toplama çalışması kapsamında elde edilecek olan bilgiler, sayısallaştırılacak.
Proje doğrultusunda her birimin katılımcılarıyla oluşturulacak Danışma Kurulu, eşgüdüm içinde çalışacak.

Açılışı bile bekleyemediler

Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı ve içinde olimpik buz pateni salonu ile 5 bin kişilik anfitiyatroyu barındıran Aşık Veysel Rekreasyon alanı, çalışmalar henüz tamamlanmadan İzmirlilerin akınına uğradı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Bornova'daki 231 dönüm alanda yaşama geçirdiği olimpik buz pateni salonu ile içinde 5 bin kişilik anfitiyatronun...

Barış Selçuk heyecanı başladı

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 11.si gerçekleştirilecek olan Barış Selçuk Gazetecilik Yarışması için start verildi. 1994 yılında göreve giderken geçirdiği trafik kazası sonucu yaşama veda eden gazeteci Barış Selçuk'un anısını yaşatmak ve genç gazetecileri teşvik etmek amacıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Barış...

Önce Çevre Temizliği…

Konak Belediyesi'nin 'sosyal belediyecilik' felsefesi ve 'herkese tatil' anlayışı içinde başlattığı deniz kampı gezilerine her gün yüzden fazla kadın ve genç katılarak günün yorgunluğunu atıyor. Kent yaşamının gürültüsünden ve aşırı sıcaklardan uzakta serinleyen aileler kampta güne çevre temizliği yaparak başlıyor. 'Aslan yattığı yerden belli...

Yassıcaada Keyfi

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 'sadece 10 liraya' günlük tatil imkanı sunduğu Urla açıklarındaki Yassıcaada tesislerinde renkli görüntüler yaşanıyor. Bu yıl açılan su kaydırağı, tatilcilerin büyük ilgisini çekiyor. 2001 yılından bu yana ekonomik ve güvenli koşullarda günübirlik tatil yapmak isteyen İzmirliler'in gözdesi olan Yassıcaada, yeni sezona...

İzmir in Expo Heyecanı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, daha önce 2007 yılında ziyaret ettiği Şangay'ın 3 yıl gibi kısa bir süre içinde gerçekleştirdiği büyük gelişmeyi 'Expo'nun tetiklediğini' söyledi. Çin'in Şangay kentinde düzenlenen 2010 EXPO Fuarı'ndaki temaslarının son gününde, beraberindeki İzmir heyetiyle birlikte Şanghay Başkonsolosu Murat...
erotik
Live İzmir