Çıkış / Exit

İşleminiz Yapılıyor.
 
 
 
 
 
 
 
 
English

Paris’teki ünlü Louvre Müzesi’nden Smyrna Apollonu ve Smyrna Jüpiteri heykellerinin İzmir’e iadesini isteyen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na yanıt geldi: “Biz o eserleri, 1680’de Türk piyasasından  tamamen yasal yollardan edindik. İade edemeyiz”
“Bu yanıt bizim için sürpriz olmadı” diyen Başkan Kocaoğlu, hemen ikinci mektubu yazdı. XIV. Louis döneminde Türk piyasasının ne olduğu  ve bunun ‘hukuki bir edinim’ için ne kadar öne sürülebileceği  konularını gündeme getiren Başkan Kocaoğlu, “Dünyadaki yankılarına bakılırsa, mektubumuzun hedefine ulaştığı anlaşılıyor. Bu uzun soluklu bir mücadeledir. Kültürel ve tarihsel mirasımıza sahip çıkma kararlılığımızı sürdüreceğiz” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun bir süre önce ünlü Louvre Müzesi’nin CEO’su Henri Loyrette’e gönderdiği mektuba yanıt geldi. Louvre’da sergilenen Smyrna Apollonu ve Smyrna Jüpiteri heykellerinin İzmir’e iadesini isteyen Başkan Kocaoğlu’na olumsuz yanıt veren Loyrette, “Bu eserler , 1680’de,  o vakitler ülkenizle ayrıcalıklı  ilişkileri bulunan Kral XIV. Louis adına  Türk piyasasından  tamamen yasal yollardan edinilmiş bulunmaktadır. Mektubunuzda değindiğinizin aksine,  uluslararası sözleşmeler, tümüyle kanuna uygun yollardan yüzyıllar önce edinilmiş eserlerin iadesini öngörmemektedir. Bu konudaki tek düzenleme, Fransa’nın da 1997’de onayladığı ve geriye yürümeyen 1970 tarihli Kültürel Değerler Hakkında UNESCO Sözleşmesi’dir. Bu eserler, ayrılmaz biçimde Fransız koleksiyonlarındadır ve iadeleri düşünülemez” dedi.

Loyrette’in olumsuz yanıtı üzerine vakit kaybetmeden ikinci mektubunu yazan Başkan Kocaoğlu ise satırlarında şu ifadelere yer verdi:

UNESCO Sözleşmesi’ne atıf
“İzninizle XIV. Louis döneminde, yani 1680’de ‘Türk piyasası’nın ne olduğu  ve bunun ‘hukuki bir edinim’ için ne kadar öne sürülebileceği  konularını  şimdilik bir yana bırakıyorum. 1970 UNESCO  Sözleşmesi’nin de tüm diğer sözleşmeler gibi emsaller ve teamüllerle değiştirilip geliştirilebilir nitelikte bir uluslararası belge olduğu görüşümü sizin de paylaşacağınızı sanıyorum. Ayrıca isimleri bile kentimizle anılan eserlerin, müzenizin de desteği ve işbirliğiyle düzenlenerek açılacak bir müzede, ait oldukları topraklarda, beraber var oldukları eserlerle yan yana sergilenmesinin anlamlı olacağına dikkatinizi çekmek istiyorum.”

Yazdığı ilk mektubun, kendi imzasını taşımakla birlikte, İzmir’de düzenlenen Kültür Çalıştayı’nın katılımcısı sanatçı, kültür profesyoneli, akademisyen ve sivil toplum temsilcilerinin ortak kararıyla kaleme alınmış olduğunu hatırlatan Başkan Aziz Kocaoğlu, “Tarihsel ve kültürel miras konusunun yöneticiler ve akademisyenler tarafından halklar adına yürütüldüğü bir gerçektir. Konunun büyük bir yankı bulması,   uluslararası medyanın konuya gösterdiği ilgi ve hassasiyetten kaynaklanmıştır. İzmir’in mirasını korumak ve geliştirmek için etkin bir çalışma yürütme kararlılığını sizinle paylaşır, yapılacak çalışmalara Louvre’un ve uzmanlarınızın katılımından memnuniyet duyacağımızı özellikle belirtmek isterim” şeklinde konuştu.

“Yanıt sürpriz olmadı”
Louvre CEO’su Henri Loyrette’in yanıtındaki olumsuz ifadelerin kendisi için sürpriz olmadığını kaydeden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bu konuda şu değerlendirmeyi yaptı:
“Öncelikle Louvre’a yazdığımız mektubun  hedefine ulaştığına inanıyorum. Bir kere kamuoyunda müthiş bir sahiplenme oluştu. Uluslararası medya, iade talebimize büyük ilgi görterdi. İzmir’in kültür mirasına sahip çıkışı, dünyada çok olumlu yankı buldu. Blog’larda Turkiye’nin dört bir yanından insanlar ‘biz de bir şeyler yapmaya hazırız’ diye yazdılar. Louvre’dan gelen yanıtta ‘heykelleri vermeyiz’ deniyor. Şimdi bu isteğimizden vazgeçmeden işbirliği talebimizi yineliyoruz. Kendilerini görüşme yapmak için İzmir’e, Agora’ya; müzelerinde, vitrinlerde  duran eserlerin yurdu olan topraklara davet ediyoruz. İzmir, kültürel ve tarihsel mirasına sahip çıkarak kültür alanındaki atılımlarını sürdürmeye kararlıdır.”

 

Milli Yüzücümüzün Adı Yaşatılacak…

Amansız hastalık sonucu 3 Haziran 2009 günü, 32 yaşında yaşama veda eden eski milli yüzücü Can Kulduk'un adı doğup büyüdüğü şehirde yaşatılacak. Kulduk'un adı Konak Belediye meclisi kararıyla Kahramanlar'da evininin bulunduğu sokağa verildi. Konak Belediyesi tarafından ışıklandırma sistemiyle yenilenen, "Can Kulduk” adının ve fotoğrafının yer...

Büyük Kanal'a "İkinci Hat" Geliyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Büyük Kanal Projesi kapsamında Gümrük Pompa İstasyonu ile Basmane Meydanı arasındaki kanalizasyon hattına ilave hat yapmak için ihaleye çıkıyor. Çalışmalar, trafik yoğunluğu göz önüne alınarak yaz aylarında gerçekleştirilecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi, artan nüfusla birlikte belli ölçülerde revizeye ihtiyaç duyan Büyük...

Opera Binası İzmir'e Çok Yakışacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi, uluslararası nitelikteki bir opera binası için düzenlenen “Ulusal Mimari Proje Yarışması”nda startı verdi. Karşıyaka'daki toplam 25 bin metrekarelik alan üzerinde kurulması planlanan İzmir opera binasında, 1200 kişilik opera ve bale salonu ile 400 kişilik ikinci bir salon daha bulunacak. İzmir'in “kültür-sanat kenti” olması...

Konak'ta Hedef: Sorunsuz Okullar…

Konak Belediyesi, ilçe sınırlarındaki okulların dertlerine çare oluyor. Eğitime ve gençlere desteğin önemini vurgulayan Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, Konak'ta her okula girmeyi hedeflediklerini ve fiziki şartların da tümüyle düzeltileceğini söyledi. Göreve geldikten sonra bir yıl içinde 50 okulun fiziki ihtiyaçlarının çözümlendiğini,öğrencilerin, kitap...

Kentsel Dönüşüm Komisyonu Kuruldu…

Kentsel dönüşüm konusunda sıkıntı yaşayan İzmir'de ilk kez Konak Belediyesi tarihi bir karara imza atarak kentsel dönüşüm komisyonu oluşturdu. “Kentsel dönüşüm modern kentler için önemli, Konak öncü olmalı “ söylemini yaşama geçiren Konak Belediye Başkanı Dr.Hakan Tartan komisyonun ilk aşamada Gürçeşme, Ballıkuyu, Gültepe,Yeşildere ve Ege Mahallesi'nde...
erotik
Live İzmir